Altijd een maatwerk oplossing!

Project starten? Bel 06 34 191 420 of E-mail

Webtips

Ontdek hoe het werkt en wat je zelf kunt doen

Zelfbouw & Tips

Afbeeldingen kiezen

website afbeeldingen kiezen tips

Juiste Plaatje

Sommige mensen beginnen gelijk met het uitzoeken van afbeeldingen voor hun (nieuwe) website. Anderen stellen het zo lang mogelijk uit. Beide opties zijn begrijpelijk, want de keuze van de afbeeldingen bepaalt voor een belangrijk deel de Look & Feel van een website (en dus van je bedrijf) en je wilt dat dus goed doen. Uiteraard is het van groot belang dat er afbeeldingen gekozen worden die aansluiten bij de doelgroep. Plaatjes die je (als eigenaar) zelf leuk vindt zijn niet altijd geschikt. Foto's zijn niet altijd noodzakelijk voor een website. Soms volstaat een krachtig design met sterke vormgeving. Of het gebruik van kleur elementen of illustraties. Verder zijn er voor het bouwen van een optimale website meer zaken van belang als het om afbeeldingen gaat.

Gebruik zoekwoorden / sleutelwoorden in naam
De naam van afbeeldingen wordt meegenomen door Google. Geef dus zinvolle namen (dus niet: img5387, maar bijvoorbeeld webdesign). De namen van afbeeldingen mogen geen spaties bevatten. Kies 1 woord of als je onderscheid wilt maken zet je er een - (minteken) tussen. Er mag dus nooit een spatie in de naam staan! Doe je dat wel dan maakt google er iets raars van. Het voordeel van de naam van de afbeelding als zoekwoord ben je dan ook kwijt. Gebruik kleine letters in de naam van de afbeelding (dus geen hoofdletter), dus bijvoorbeeld website-bouwen-tips.

Alt tag toevoegen aan afbeelding
De Alt tag is eigenlijk bedoeld als ondersteuning voor de visueel gehandicapte mens. Google wil die graag ten dienste zijn door aan te geven in woorden wat er op het plaatje te zien is. Google neemt deze woorden mee als zoekwoorden. Dus voeg een zinvolle (dat wel) alt beschrijving bij je afbeeldingen. Bij HTML is het bovendien noodzakelijk om de ALT beschrijving toe te voegen!

Formaat afbeelding
Laad altijd het formaat afbeelding op dat je ook werkelijk wilt gebruiken. Dus niet grote maat uploaden en bijvoorbeeld in dreamweaver verkleinen. Dit zorgt voor onnodig lange laadtijd (en webruimte). De laadtijd van je website is belangrijk voor je score bij Google. Let er wel op dat je het grootste formaat upload dat je nodig hebt voor je responsive versies.

Afbeelding nodig?
Het mooist is natuurlijk als je eigen afbeeldingen hebt voor op je website. Maar het is niet voor iedereen mogelijk om zelf kwalitatief en inhoudelijk goede foto's te maken. In zo'n geval kun je natuurlijk een professionele fotograaf inhuren, dat kan ook via ons, wij werken met een aantal bijzondere fotograven samen. Een goedkopere oplossing is afbeeldingen kopen via zogenaamde fotobanken. Een aantal voorbeelden zijn: 123rf.com, deposito photos, istockphoto.com en shutterstock.com Deze fotobanken onderscheiden zich in prijs, kwaliteit en aanbod van de afbeeldingen. Er zijn ook websites waar je gratis (voor commercieel gebruik!) afbeeldingen vanaf kunt halen. De twee beste voorbeelden hiervan zijn Unsplash (gebruikt voor veel afbeeldingen in Canvas) en Pexels. De kwaliteit van de afbeeldingen verschilt nogal en de zoekfunctie laat ook zeer te wensen over, maar voor wie tijd heeft om goed te zoeken kan dit zeker een goede oplossing zijn. Voor je het weet verdwaal je uren in plaatjes kijken (ook niet erg).

GIF afbeeldingen maken
Bewegende beelden trekken extra aandacht. Van oudsher (1987) was daarvoor de GIF (Graphics Interchange Format) afbeelding ideaal. De zogenaamde animated GIF maakte het mogelijk om verschillende beelden achter elkaar op te slaan in 1 bestandje. Tegenwoordig zijn er talloze varianten op bewegend beeld voor handen, zoals sliders, video en carousels. Maar wij zijn groot voorstander van de GIF animatie. De bestanden zijn uitzonderlijk klein, er is geen script nodig en ze zijn super eenvoudig te maken. Een eenvoudig tooltje voor het maken van een GIF is: gifmaker.me/ De populariteit van de gif is de laatste jaren op sociale media enorm toegenomen. Er zijn daarom ook veel online programma's te vinden voor het maken van gif afbeeldingen. Let wel op want soms komt er reclame bij of moet de afbeelding binnen een platform gestreamd worden.

EPS afbeelding openen
Een EPS is een vector afbeelding en die kan met de simpelere programma's om afbeeldingen te bewerken niet geopend of bewerkt worden. Met Convertio kun je het EPS bestand heel eenvoudig naar verschillende formaten omzetten. Het EPS bestand bewerken kan hier niet in. Meer informatie en tooltjes voor EPS bewerken vind je bij Webwijzer

Meer Zelfbouw Tips

kleur kiezen tips

Kleur Bekennen

Tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor je website

webfont kiezen tips

Lettertype kiezen

Tips voor het vinden van de juiste lettertypes voor je website

meta tags tips

Meta Tags

Tips voor het gebruik van basis meta tags op je website

Tools

website optimalisatie tools

Website Optimalisatie Tools

Tools met linkjes die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website. Of die je een inzicht kunnen geven in de kwaliteit van jouw website. De genoemde downloads zijn gratis.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Start hier