De kleuren voor je website kiezen is nog niet zo makkelijk als het lijkt. De kleuren moeten bij je bedrijf passen en uitstralen waar je bedrijf voor staat. Een beveiligingsbedrijf kiest voor andere kleuren dan een babykledingwinkel. De kunst zit erin om een unieke combinatie te vinden zonder de website bezoeker te verwarren. Daarbij blijft de gouden regel dat de website goed leesbaar moet blijven, dus hou het functioneel. Een goede site waar je hex kleuren kan selecteren is: w3schools colorspicker.
Meerdere kleuren
Het is verstandig om 1 basiskleur te kiezen voor de site. Liefst een kleur die in het logo voorkomt of die een andere verwijzing naar je bedrijf heeft. Een tweede kleur maakt je website niet alleen spannender, maar kan ook functioneel gebruikt worden, bijvoorbeeld voor alle linken. Een hulp bij het kiezen van een goede kleur combinatie kan colorcombos.com zijn. Een mooi effect met kleur kan ook zijn om afbeeldingen te kiezen met eenzelfde kleur. Bij websites waar je stockafbeeldingen kunt aanschaffen kun je tegenwoordig vaak aangeven welke kleur in de afbeelding moet voorkomen. Dat kan een mooi en rustig beeld geven.
Kleurverschil
Hoewel de meeste browsers tegenwoordig alle kleuren goed weergeven, ben je voor de kleurweergave ook afhankelijk van de beeldscherminstellingen van de bezoeker. Veel mensen hebben die voor de kleurweergave niet goed afgesteld of naar eigen persoonlijke voorkeur ingesteld. De kleuren op een mac worden bovendien lichter weergegeven dan op een windows beeldscherm. Wees dus niet te kritisch bij het maken van je kleurkeuze, de uiteindelijke weergave bij je bezoekers hangt van veel zaken af.
Kleurcodes
Er zijn veel verschillende manieren om een kleur te benoemen. Voor websites gebruiken we rgb en hex coderingssysteem. Er zijn verschillende manieren om een kleurcode van rgb naar hex om te zetten (en vice versa). Het kan bijvoorbeeld in Photoshop, maar er zijn ook veel verschillende website die je kunnen helpen. Een aardige site is Adobe Color CC, maar je kunt ook googlen op de kleurcode die je hebt.
Kleur uit een afbeelding kiezen
Soms is het lastig om de goede kleur te kiezen, maar je hebt wel die ene foto waar de kleuren inzitten die je wilt. Gebruik dan imagecolorpicker om te bepalen welke kleur het is. Heel eenvoudig tooltje waar je verder niets voor nodig hebt. Je upload je foto, je wijst de kleur aan en je ziet de code (hex en rgb). Super handig.
Kleuren omzetten voor drukwerk
Soms wil je meer informatie over een kleur, bijvoorbeeld wanneer je een webkleur wilt omzetten naar kleur voor drukwerk. Bespreek altijd duidelijk met de drukker of printer in welke codering deze de kleur wil ontvangen. Wil je een kleur omzetten van rgb naar pantone, kijk dan eens bij rgb.to Op deze site kun je ook rgb naar CMYK en hex omzetten.
Kleurenpsychologie
Zoek je naar meer diepgang bij de keuze van je kleur (hoeft niet) dan kun je ook kijken naar de psychologische betekenis van kleuren. Een heel uitgebreide blog hierover geeft inzicht in de wetenschap, theorie én marketingtoepassingen van kleur: alles-wat-je-moet-weten-over-kleurenpsychologie-in-marketing